Руският национал с български корени Александър Георгиев спаси 33 удара, а Андрю Колиано и Нейтън Маккинън вкараха през 49 секунди във втората третина за успех на Колорадо Аваланч с 5:1 срещу Далас Старс в мач от редовния сезон на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ).

Победата в Денвър доближи Колорадо на две точки от Далас и Уинипег Джетс, които оглавяват Централната дивизия с по 79. С още четири напред е лидерът в Западната конференция Ванкувър Канъкс, който тази нощ отстъпи на Питсбърг Пенгуинс с 3:4 след продължение.

Колиано, Маккинън, Мико Рантанен и Артури Лехконен записаха по гол и асистенция за отбора на Колорадо, а петото попадение бе дело на Йоел Кивиранта. Така Аваланч спечелиха първите си три мача за годината срещу Далас, а последният е насрочен за по-късно през редовния сезон.

Маккинън има поне една точка във всичките 29 домакинства на Аваланч, което е най-дългата подобна серия от 1988/1989. Тогава Уейн Грецки записа 40 мача с гол или асистенция. Марио Лемьо имаше подобна серия от 31 мача през 1995/1996, но това се случи в развитие на сезона на Питсбърг, а не от старта.

Логан Станковен вкара единствения гол срещу Георгиев, а Джейк Йотингер отрази 22 удара на вратата на Далас. Старс са с шест поражения в последните си седем мача.

Уинипег изпревари Далас на първото място в Централната дивизия по процент победи при четири изиграни мача по-малко, след като Шон Монахан записа гол и асистенция за успех с 4:2 срещу гостуващия Сейнт Луис Блус. Брендън Дилън, Кайл Конър и Алекс Аяфало отбелязаха другите попадения.

Ванкувър води в конференцията с четири точки, след като Канъкс спечелиха една при поражение след продължение срещу Питсбърг. Ерик Карлсон се разписа 1:42 минути след началото на допълнителната част за Пенс, които изостават със седем точки от уайлдкард позициите.

Лидер в Източната конференция пък вече е Флорида Пантърс, който спечели с 3:2 срещу Бъфало след гол и асистенция на Матю Ткачук при завръщането му от лечение на контузия. Вицешампионите водят по тайбрейкър на Бостън Брюинс, който също има 82 точки, но е изиграл мач повече.

Ткачук се разписа между Сам Бенет и Брендън Монтюр, които бяха автори на другите два гола за Флорида. / БТА