Българската спортна двойка Нина Иванова и Филип Залевски е с 8-ми стартов номер за кратката програма на стартиращото утре в Торино (Италия) световно първенство по фигурно пързаляне за мъже и жени.

Състезанието започва в 19.45 часа българско време, а преди това е задължителния танц при танцовите двойки.

Торино за пръв път в историята ще бъде домакин на световно първенство по фигурно пързаляне, въпреки че през 2006-та там се проведоха олимпийски игри, а през 2005-та - европейско първенство, припомня БТА. Това ще бъде издание номер 100 на световните първенства по фигурно пързаляне.

Шампионатът на планетата за първи път от 47 години се провежда в Италия. Преди това Милано бе домакин на проявата през 1951-ва година, а Кортина Д'Ампецо - през 1963-та година.

210 фигуристи от 53 страни ще участват в надпреварата като освен спортната двойка България е представена от Соня Радева при жените и Георги Кенчадзе при мъжете.

При мъжете големите отсъстващи в състезанието ще бъдат олимпийският шампион Ивън Лисачек (САЩ) и сребърният медалист от Ванкувър - Евгени Плюшченко (Русия).

Общият награден фонд на световното първенство е 710 000 долара като ще бъде разпределен между фигуристите заели от 1-во до 12-то място в четирите категории.