Извън първите 60 на световното първенство по биатлон в спринта на 7,5 км останаха българските състезателки. С най-предно класиране е Лора Христова, която се нареди 65-а с три грешки във втората стрелба и изоставане от 3:27,6 минути. Валентина Димитрова е 76-а, Мария Здравкова - 88-а, след като и двете също не уцелиха по три мишени.
 
Титлата в чешкия зимен център Нове Место спечели носителката на Големия кристален глобус за миналия сезон Жулия Симон (Франция), а още три нейни сънароднички завършиха в топ 4. Симон отново показа невероятна форма, повали всичките 10 мишени и измина трасето за 20:07,5 минути. За нея това е четвърти златен медал в кариерата от шампионат на планетата и втори в Нове Место след триумфа със смесената щафета на Франция в сряда.
 
Втора се класира Жюстин Бреза-Буше с една грешка в стрелбата и пасив от 4,9 секунди, трета е Лу Жанмоно също с един пропуск и на 40,8 секунди, а след нея остана още една французойка Софи Шово с пасив от 44,2 секунди и с девет от десет на рубежа.
 
Олимпийската вицешампионка от Пекин 2022 Елвира Йоберг (Швеция) завърши на девето място с една пропусната мишена, а световната шампионка от миналата година германката Денизе Херман-Вик прекрати кариерата си.
 
Световното първенство по биатлон продължава утре със спринта на 10 километра за мъже, а в неделя са двете преследвания. /БТА