Юношеският национален отбор на България до 18 години спечели дивизия 3, група А на Световното първенство по хокей на лед, след като разгроми Нова Зеландия с 5:1 (2:0, 1:0, 2:1) в последната си среща.

Българите завършват на върха в класирането с 13 точки, спечелени от четири победи в редовното време и една победа след продължение. Нова Зеландия остава на последното 6-о място с 2 точки.

С тази победа младите български таланти се изкачват в Дивизия 2, група В на Световното първенство в тази възраст. От догодина те ще играят в група с Китай, Хърватия, Австралия, а също така се чака кой измежду Холандия и Сърбия ще бъде промотиран нагоре, както и изпадащия отбор от по-високото ниво.

Петима различни голмайстори вкараха за нашия отбор. Александър Николов и Калоян Вачков бяха точни в първия период, Константин Диков увеличи на 3:0 във втората третина. Муса Абди покачи на 4:0 в 45:19, след което новозеландския отбор върна едно попадение чрез Макс Веспер. Крайното 5:1 фиксира Симеон Цицелков в 52:09 минута. И двамата български вратари Иван Стойнов и Никола Георгиев се извъртяха днес на българската врата и спасиха общо 11 удара.

Турция победи Израел с 3:2 (1:1, 1:0, 1:1) и си гарантира 2-ото място с 9 точки. По-късно днес е последната среща от турнира между отборите на Исландия и Мексико./БТА