Българската федерация по ски почти сигурно ще получи възможността за първи път в историята си да организира в един сезон стартове за Световната купа по ски и Световната купа по сноуборд. Програмата за 2023/2024 беше одобрена до голяма степен на календарната конференция на ФИС в Дубровник. Решението за страната идва след отлично организираните от федерацията Световни купи по ски и сноуборд, както и младежки световни първенства в тези спортове в Банско от 2009-а година насам. Финално календарът трябва да се потвърди от Съвета на ФИС на 24 май.

Стартовете в България през 2024-та година ще ознаменуват 100-годишнината от основаването на федерацията.

Първата Световна купа догодина у нас ще бъде по сноуборд за мъже и жени в Пампорово, където на 20-21 януари ще се проведат два паралелни слалома. Курортът за първи път в историята си ще бъде домакин на стартове от този ранг. България ще може да бъде представена от единствения роден носител на Световна купа на ФИС Радослав Янков, както и от шампионите на планетата при младежите Тервел Замфиров и Петър Гергьовски, а също така и от двукратния сребърен медалист от шампионат на планетата Александър Кръшняк и от четвъртия Кристиян Георгиев.

"Още една сбъдната мечта за мен - да се проведе състезание от такъв ранг, Световна купа в родният ми край. Да караш пред родна публика е изключително вълнуващо, носещо ми много адреналин, а сигурно и не само на мен! Чакам с огромно нетърпение това състезание и съм убеден, че трибуните ще бъдат претъпкани", коментира новината Радослав Янков.

По програма през февруари пък най-добрите алпийци в света трябва да са в Банско. На 10 и 11 е планирано там да се проведат гигантски слалом и слалом за мъже. Курортът ще приема стартове в алпийските ски от най-високия ранг на ФИС за девети път. Едва за втори обаче мъжете ще карат в тези две дисциплини в Банско и то в един уикенд. За последно алпийците караха гигантски слалом и слалом под Тодорка през 2012-а. Двата старта тогава спечели изгряващата звезда Марсел Хиршер (Австрия), който същия сезон вдигна за първи път и голямата Световна купа. Страната ни ще бъде представена от звездата Алберт Попов и другите водещи алпийци Камен Златков и Калин Златков.

"Нямам търпение да карам пред родна публика в коронната си дисциплина", коментира и Алберт Попов, който този сезон постигна и първия си подиум за Световната купа./БТА