Живеещи в Канада българи създадоха инициативен комитет за набиране на средства за разкриване на български културен център по време на Олимпийските игри във Ванкувър през 2010 година. Това съобщи за Гонг Анета Баръмова-Крейн, която е сред учредителите на комитета.

Новината, че България няма възможност да открие такъв център в дните на бялата Олимпиада, споделил пред българите посланикът ни в Канада Евгени Стойчев. Това се е случило на среща дипломата с Българо-канадското дружество в Британска Колумбия, която се е състояла на 10 октомври във Ванкувър. На срещата са били коментирани възможностите за популяризиране на България по време на предстоящото голямо спортно събитие.

Оказва се, че по време на игрите България няма средства да поддържа какъвто и да е клуб или място, където да се срещат спортисти, гости или приятели и почитатели на България, защото наемите „били безумно скъпи”, коментира добричлийката Анета Крейн.

Затова членовете на Българо-канадското дружество са решили да започнат кампания за събиране на средства за финансиране на български център по време на Олимпиадата. Те се надяват да привлекат за каузата и наши сънародници и техните семейства, живеещи в Монреал, Калгари и Торонто.

Идеята на инициативния комитет е да организира лотария и с парите от продадените билети да се създаде български олимпийски клуб във Ванкувър. Ще се търсят спонсори за осигуряването на награди за лотарията, като най-голямата ще бъде два самолетни билета до България и обратно. Хората от комитета разчитат да получат от посолството рекламни материали за България. „Олимпийските игри са най-добрият момент, в който може да се направи добра реклама на България в Канада”, смята Анета Крейн.