Бурен вятър обърка сериозно програмата на световната купа по ски в Банско. Тренировката бе отлагана и местена няколко пъти, информира "24 часа".

Сутринта скоростта на вятъра бе над 124 км/ч, като много от обезопасителните мрежи бяха повредени и веднага започна работа по възстановяването им. Заради това бе взето решение за по-късен старт от резервното място. В този момент повечето състезателки решиха да се приберат обратно в хотелите. Микаела Шифрин директно тръгна по ски пътя обратно към Банско.


Около 11 часа времето се успокои, като скоростта на вятъра падна под 40 км/ч. Заради това бе взето още едно решение, за да може да се кара по цялото трасе. Така единствената тренировка бе спасена.
По правилник тренировката в скоростните дисциплини е задължителна, за да се проведе състезание, защото всяка една от състезателките трябва да е наясно с трасето.

Навръх 28-ия си рожден ден швейцарката Йохана Хеелен направи малка сензация на тренировката, като успя да даде първо време. Тя е специалист в супергигантските слаломи, но все още няма подиум за световната купа. На 10 стотни след нея остана италианката Федерика Бриньоне, която в Банско има подкрепата и на майка си Мария Роза Куарио, една от най-добрите слаломистки в миналото.Само Бриньоне бе на под секунда от Хеелен. Трета изненадващо стана водачката в класирането за световната купа Микаела Шифрин. Тя бе на 1,08 секунди от Хеелен.

“Пистата много ми допадна. Трасето е подготвено изключително добре. Качеството на снега е много добро и това позволяваше завоите да се изпълняват нормално. Направих една добра инспекция сутринта и това ми помогна много. За всички тази писта е нова и заради това тренировката бе изключително важна”, заяви Шифрин.

Най-трудният момент по трасето било минаването от слъчевата част, особено заради по-късното начало на тренировката.

По принцип трета бе австрийката Тамара Типлер, която обаче направи грешка и в състезателна обстановка би била декласирана. Същата щеше да бъде съдбата и на Бризи Джонсън, Лара Гут-Бехрами, Никол Делаго, Ана Фенингер-Файт и още десетина скиорки. Най-ядосана бе Естер Ледецка, която направи слабо каране. 

Олимпийската шампионка в спускането София Годжа бе четвърта, следвана от американката Бризи Джонсън и дъщерята на един от най-добрите скиори в близкото минало Патрик Йортлиб - Нина.