Бронзовият олимпийски медалист от вчерашния старт в биатлона (10 км спринт) Яков Фак реши да се състезава за друга страна. Спортистът, чието отличие отиде на сметката на Хърватия, обяви, че в бъдеще ще се състезава за Словения.

Фак ще се присъедини към новия си отбор в началото на сезон 2010/11. Решението на Яков Фак е свързано с желанието на биатлониста да участва в щафета, каквато Хърватия няма, пише Vecernji List.

Треньорът на олимпиеца разказа, че през последните две години Фак се подготвя с националния отбор на Словения, а договорката вече е постигната.

Бронзовият медал от Ванкувър е най-голямото постижение за хърватина в спортната му кариера. Яков Фак стартира четвърти в спринтьорската гонка, което му позволи да премине голяма част от трасето при добри климатични условия. Малко след това заваля силен сняг, който затрудни участниците, тръгнали с по-късен стартов номер. Яков Фак не допусна грешки при стрелбата и завърши след втория Емил Свендсен и след изненадата - французина Винсан Джей.