Броят на диагностицираните и подложени на лечение срещу норовирус скочи почти тройно и вече наброява 86 души, съобщават здравните власти в Република Корея. 
Заболяването обаче продължава да се разпространява около олимпийското село и спортните арени, а домакините на зимните игри все още се затрудняват в неговото ограничаване.

Представител на Корейския център за контрол на заболяванията добави, че броят на заразените по всяка вероятност ще продължава да нараства. В резултат на това властите започнаха да следят внимателно повече места покрай огнището на заболяването, което е в населено място в близост до домакина на игрите Пьонгчанг.

Само преди два дни корейците обявиха, че са открили 32 случая на заболявания сред служители по сигурността на олимпиадата и са поставили други 1200 души под карантина. Това принуди властите да изпратят 900 военнослужещи за охрана на 20 спортни арени.

Допълнителните 54 случая на заболяване от норовирус са засегнали още 38 души от охраната, полицаи, служители в спортните съоръжения и един журналист. От Центъра за контрол на заболяванията подозират, че вирусът се разпространява чрез питейната вода, но епидемиологичното изследване все още не е потвърдило тези съмнения.

Симптомите на норовируса включват гадене, повръщане, диария, стомашни и мускулни болки, главоболие и температура./БТА