Президентът на Федерацията по хокей на лед на Русия Владислав Третяк заяви, че не е съгласен със старши-треньора на Сборная Вячеслав Биков, оценил представянето на тима на СП в Словакия с 3+, но Третяк бе по-критичен.

„Задачата не беше изпълнена. Каква тройка с плюс?”, заяви легендарният вратар на Сборная и ЦСКА Москва. На току-що приключилото Световно първенство Русия записа едно от най-слабите си участия, регистрирайки цели пет загуби: 0:2 от Германия, 2:3 от Чехия и 3:4 и 0:3 от Финландия и отново от Чехия с 4:7 в мач за бронзовите медали. Третяк отправи и косвени упреци към Биков:

„Треньорите имат право на експерименти, но само ако това дава резултати. Момчетата се стараха. Обаче резултатите са плачевни. Трябва да се потърсят и изяснят причините за това.”

Провалът бе посрещнат с традиционно недоволство в Русия, където всичко друго освен титла се счита за катастрофа. Президентът на страната Дмитрий Медведев след загубата на полуфинала срещу Финландия дори написа в блога си в "Туитър": "Обидно е, че загубихме!".

Все пак този път нямаше такава истерия, каквато имаше след фиаското на Зимната олимпиада миналата година във Ванкувър, когато Русия бе разгромена още на четвъртфинала от домакина Канада с 3:7. Тогава, омерзен от помията, изляла се върху него и отбора, старши-треньорът Биков предложи с мрачна ирония на Червения площад да бъде издигнат ешафод и той и играчите да бъдат обезглавени.

Тази година ешафод няма да има, но Биков, явяващ се единственият хокеен човек в света, ставал световен шампион и като играч, и като треньор, е твърде вероятно да бъде освободен, като остане само клубен наставник. Любопитното е, че едва 2 седмици преди началото на Световното първенство в Словакия Биков изведе своя Салават Юлаев до победа в Континенталната Хокейна Лига (КХЛ), завоювайки безапелационно купата „Гагарин” след 4:1 победи над Атлант Митишчи.