Бостън Брюинс се завърна в битката за Купа Стенли, след като унижи с 8:1 Ванкувър Кенъкс на собствен лед и намали резултата във финалния плейоф на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) на 1-2 победи.

Преди мача треньорът Клод Жулиен обяви, че Бостън не е стигнал до финала, за да приеме загубата, а минути по-късно неговите възпитаници нанизаха канадските си съперници с категоричните 8 шайби.

Мечоците изиграха най-добрия си мач в плейофите, нанасяйки изключително тежък удар върху психиката на Ванкувър в третата среща, която беше изпълнена с ръкопашни схватки, обидни думи и тежки сблъсъци.

Ситуацията в серията пое в тотално различна посока още в първите минути на мача, след като двата отбора превключиха от технична и зрелищна на физическа игра. Причина беше тежкият удар на Аарън Роум в главата на Нейтън Хортън, след който крилото на домакините беше изведен от леда от медицински екип, отвел го в болница в Бостън.

Роум понесе най-тежкото наказание край мантинелата, но домакините не успяха да преодолеят канадската защита в 5-минутната игра при числено предимство на леда. Разплатата дойде едва във втората третина, когато домакините поведоха с 4:0 с попадения на Андрю Ферънс, Марк Реки, Брад Мерчанд и Давид Крайчи.

Хокеистите на Бостън довършиха съперника в последната част с нови четири шайби, отбелязани от Даниел Пайе, Крис Кели, Майкъл Райдър и Реки.

На вратата пък нов перфектен мач изигра Тим Томас с 40 спасени удара, а единствената шайба в мрежата му беше изпратена от Яник Хансен в последните минути на мача.

Бостън приема мач №4 в сряда, но историческите данни от НХЛ не определят добри шансове в полза на американския тим. Само четири различни състава - на Питсбърг (през 2009), два на Монреал (1966 и 1971) и един на Торонто (1942), са успявали да заличат пасив от 0-2 успеха в серията и да спечелят Купа Стенли.