Бостън спечели титлата в Националната хокейна лига на САЩ и Канада за първи път от 39 години след победа с 4:0 като гост на Ванкувър. Патрис Бержерон и Брад Марчанд вкараха по два гола в полза на "мечоците", а вратарят на тима Тим Томас записа втори мач без допуснат гол във финалната серия, завършила 4:3 победи.

Бостън, един от оригиналните шест отбора в НХЛ, не бе печелил Купа Стенли от 1972 година. Три от общо четирите плейофни серии на отбора завършиха след изиграването на седем двубоя.

Ванкувър завърши редовния сезон в НХЛ на първо място и бе смятан за фаворит за спечелването на шампионската титла. Отборът от Канада поведе с 2:0 победи в серията, но след това допусна поражения далеч от дома.

Ванкувър никога не е печелил Купа Стенли. Отборът се присъединява към НХЛ през 1970 година. Канадците не бяха играли на финал в последните 17 сезона. Шампионският трофей е общо шести в историята на Бостън.

Бержерон се разписа за 1:0 в първия период, а Марчанд направи 2:0 в средата на втората част. Отново Бержерон даде три гола аванс в полза на Бостън в края на втората третина. Брад Марчанд оформи крайното 4:0 на празна врата.

Стражът Тим Томас се отличи с няколко акробатични спасявания, спирайки общо 37 удара на противниковите състезатели.