Отборът на Бостън Брюинс спечели редовния сезон в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) и вече е притежател на купата за това постижение Президентс Трофи, след като се наложи с 2:1 над Калъмбъс Блу Джакетс след продължение.

С този успех Бостън събира 121 точки и заема 1-о място в решетката преди плейофите за титлата, тъй като са недостижими на върха. На 2-ото място е Каролина със 103 точки.

Дейвид Пастарнак вкара победния гол за Бостън 41 секунди след началото на продължението, като това за него е попадение номер 53 през сезона. Победата е под номер 58 в редовния сезон, което е и клубен рекорд. Хампус Линдхолм напредна от дясно и подаде на Пастарнак за гола.

Бостън пред себе си има още две постижения, които може да подобри преди началото на елиминациите. Те са на 4 победи от рекорда за цялата Лига, който се държи от Детройт през сезон 1995/96, а също така и на мач от този на Тампа Бей от сезон 2018/19.

Тайлър Бертуци изравни за победителите в 10:07 минута на втория период, завършвайки подаване на Павел Заха. Вратарят им Линус Улмарк спаси 25 изстрела днес, а единственото попадение за гостите вкара Джак Рослович в 8:08 минута на първата третина.

Едмънтън Ойлърс се наложи с 2:0 над Лос Анджелис Кингс, като голмайсторът на първенството Конър Макдейвид заби своето попадение под номер 61 и също така под номер 300 в Лигата. Макдейвид се разписа в 3:53 минута на третия период, след като беше съвсем близо до вратаря Йоонас Корписало и с отсечен удар от китката прокара шайбата в мрежата.

Макдейвид стана и първият хокеист, който има пет 10-мачови серии с точки в един сезон и по този начин счупи рекорда на легендата Уейн Грецки, който имаше четири такива поредици през сезон 1986/87. Също така той стана петият играч в историята на НХЛ, който е вкарал 300 гола поне и е подал за още 500 преди да изиграе 600 срещи в кариерата си. Преди него това са постигали Грецки, Марио Лемьо, Петер Щастни и Брайън Тротие.

Вратарят на победителите – Стюърт Скинър пък отби 44 удара в мача и записа първа среща без допуснат гол за сезона и втори в кариерата си. Другото попадение за тях вкара Ивандър Кейн 52 секунди преди края на първия период в мача, като за него това е гол номер 15.

Едмънтън е на 2-ото място в Тихоокеанската дивизия с 97 точки, на 2 от вече осигурилия си участие в елиминациите Лас Вегас. Най-вероятно следващата победа ще гарантира и на Нефтодобивниците от провинция Албърта квота за втората фаза.

Пат Маруун вкара два пъти за Тампа Бей при убедителната победа с 5:1 Вашингтон, а Стивън Стамкос се отличи с гол и асистенция. Стамкос подаде на Алекс Килърн за попадение в средата на първия период, а след това вкара 32-ия си гол през сезона 2.8 секунди преди края на частта за 2:0.

Маруун, който до момента имаше само три попадения, влезе на скорост в третата част и в рамките на 13 минути вкара още два. Ерик Чернак добави едно попадение на празна врата 1:54 минути преди края на срещата, а вратарят им Андрей Василевски спаси 30 изстрела към вратата на домакините от Флорида.

Матю Ткачък се отличи с пети хеттрик в кариерата, а също така добави и една асистенция за успеха на Флорида Пантърс с 5:2 над Монреал Канейдиънс като гост. С втория си гол Ткачък стана четвъртият играч в историята на НХЛ, който е записал 100 или повече точки в два поредни сезона, след като е сменил отборите през лятото. Така и той се добави в компанията на Уейн Грецки (1987/88 и 1988/89), Джими Карсън (1987/88 и 1988/89) и Майк Роджърс (1980/81 и 1981/82).

Антон Лундел добави две попадения и едно подаване, а вратарят Алекс Лайън спаси 18 шута. С успеха си днес Флорида е на 4-о място в Атлантическата дивизия с 83 точки и 4 преднина над Отава в борбата за плейофите.

Питсбърг се наложи с 2:0 над Нешвил с 26-ия гол в кариерата на Джейсън Цукър и с попадение при числено превъзходство на Джейк Гюнцел в третата част на срещата. Вратарят Тристан Джари отрази 27 изстрела и записа 13 шътаут в кариерата. Пингвините в момента държат едната от двете уайлд-карт-квоти за плейофите пред Флорида и Отава.

Сан Хосе Шаркс се наложи с 4:3 след продължение над единствения отбор на Запад, който си гарантира участие в елиминациите – Лас Вегас. Логан Кутюр се разписа в 50-ата секунда на продължението. Иначе Марио Фераро блесна с гол+пас за победителите, а Оскар Линдблом и Томас Хертъл също бяха точни. Възпитаникът на Университета Харвард Хенри Трън пък при дебюта си в НХЛ показа потенциал и се отличи с две асистенции.

Автор: Атанас Василев / БТА