Борбата за последните две места в зоната на плейофите в Източната конференция на Националната Хокейна Лига на САЩ и Канада (НХЛ) взе своя връх, след като и трите отбора, борещи се за тях, постигнаха победи едва три срещи преди края на редовния сезон.

С най-голям шанс изглежда отборът на Бостън, който се наложи над Отава с 4:0 и в момента се намира на последното място, даващо право на участие в плейофите. Дейвид Крейчи с гол и две асистенции и вратарят Тим Томас с 34 спасявания се превърнаха в герои за Мечките, които имат и мач по-малко от Филаделфия и Вашингтон.

Филаделфия се наложи с 4:3 след изпълнение на дузпи над отпадналия от борбата Ню Йорк Айлендърс и зае седмото място в Източната конференция с точка пред Бостън. Бриер, Лупул и Ричардс бяха точки за Летящите при 3:3 в редовното време, а за изразителна победа ги спря единствено рядко срещаното в НХЛ постижение на вратаря на домакините Уейд Дубилевич, който спаси цели 51 шайби.

Даниел Бриер добави още едно попадение в сметката си, след като единствено той бе точен от изпълнението на наказателни удари. Виктор Козлов, Майк Грийн и 62-я гол за сезона на Александър Овечкин пък продължиха да поддържат надеждите на Вашингтон за класиране в зоната за плейофи живи, след победа с 3:0 над загубилия всякакви шансове в последните дни отбор на Флорида.

С четвъртата си поредна победа Столичаните са на две точки и мач повече от осмия Бостън и на три точки зад седмия Филаделфия. Антон Стралман и Иржи Тлусти отбелязаха по два гола за успеха на Торонто над временния лидер на изток Монреал. Канадците, които вече си осигуриха спечелването на дивизията и участие в плейофите, загубиха за първи път след дълга серия от победи и се намират на чело на конференцията с точка и мач повече пред отбора на Питсбърг.

Едмънтън също продължава борбата си за плейофите от Западната конференция след успех с 2:1 над нуждаещия се от едва една победа отбор на Калгъри. Головете на Денис Гребешков и Дъстин Пенър изкачиха Едмънтън на 10-то място с 86 точки, колкото имат и осмият и деветият Нешвил и Ванкувър.

Майк Рибейро пък записа три асистенции за категоричната победа на петия в Западната конференция Далас със 7:2 в гостуването на последния в целия НХЛ отбор на Лос Анджелис. Домакините поведоха първи чрез Кевин Далман, но Звездите достигнаха до обрат 7:1 чрез голове на Стефан Робидас, Стю Барнс, Брендън Мъроу, Йере Лехтинен, Никлас Хагман и два на Луи Ериксон.

Последният гол в мача отново бе дело на Кралете, като почетното попадение бе дело на Мишел Камалери.

Резултати:

НЙ Айлендърс - Филаделфия - 3:4 след дузпи

Флорида - Вашингтон - 0:3

Торонто - Монреал - 4:2

Тампа Бей - Каролина - 2:1

Сейнт Луис - Чикаго - 3:4

Калгъри - Едмънтън - 1:2

Бостън - Отава - 4:0

Лос Анджелис - Далас - 2:7