Искряща, блестяща и впечатляваща, но в същото време и тъжна бе церемонията по откриването на 21-те Олимпийски игри във Ванкувър. Страхотните специални ефекти, осветление, музика и звукови елементи бяха в чест на загиналия малко по-рано грузински спортист - Нодар Кумариташвили, който намери смъртта си след трагичен инцидент по време на тренировка на улея за спускане с шейни.

Закритият стадион "Би Си Плейс" във Ванкувър побра над 60 хиляди зрители, които се включиха в откриването. Всички те, както и милиардите зрители от цял свят станаха свидетели на запалването на олимпийския жертвеник, който ще гори през следващите 17 дни.

Последният пост в щафетата с олимпийския огън бе легендарният Уейн Грецки, но общо четирима канадски шампиони запалиха символа на Игрите. Освен хокеиста, кънкобегачката Катрин Доун, баскетболистът Стив Неш и скиорката Нанси Грийн се включиха в кулминационния момент.

Домакините показаха на зрителите впечатляващи танци, за да демонстрират традициите на коренните жители на Канада. Веднага след това започна парадът на нациите, който продължи близо 50 минути. Много състезатели носиха черни ленти на ръкавите си в памет на 21-годишния грузинец.

Българският тим бе предвождан от знаменосеца ни – Александра Жекова. Веднага след дефилето на нациите, Нели Фуртадо и Браян Адамс изпълниха песен, сочена за своеобразен химн на Игрите във Ванкувър. След тях се появиха поредните участници, показвайки на света характерните костюми на хората, населявали земите на Канада през годините. Скритото послание на северното сияние бе предадено чрез светлинните ефекти.

Мечките и косатките – символите на Канада също намериха място в церемонията, а благодарение на зрителните илюзии домакините превзеха вниманието на зрителите, като ги преведоха през низините и ги изкачиха до върховете на планините.

Канадаската певица Сара Маклоклън взриви публиката на закрития стадион, след което в употреба на организаторите влязоха кленовият лист и келтските ритми, с които продължиха основната линия на церемонията – запознаване с културата на местните жители.

По време на официалната част президентът на МОК Жак Рох изрази своите съболезнования за смъртта на грузинския състезател, а след това сподели: “Отново сме в Канада. След Монреал и Калгари вече сме във Ванкувър. Благодаря на Канада и Организационния комитет на Игрите'2010. Нека тази Олимпиада се проведе в мир и дух на справедлива борба.”

Спортистите и съдиите положиха тържествената клетва, която е част от церемониите на всички Игри. Малко преди заключителната част всички зрители и участници отдадоха почит на починалия Нодар Кумариташвили с минута мълчание.

В центъра на Вакувър също грейна жертвеник, който ще напомня на всички олимпийци, че спортът е едно друго измерение, което носи дух на свобода.