Норвежецът Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия) спечели трета титла на Световното първенство по биатлон в корейския зимен център Пьончан.

35-годишният Бьорндален финишира пръв в индивидуалния старт на 20 километра с време 52:28,0 минути.

Норвежецът допусна общо три грешки от положение прав, но с отлично ски бягане успя да завърши с 14,1 секунди аванс пред Кристоф Щефен (Германия), който допусна само една грешка при първата си стрелба.

На трето място също само с една грешка и на 17,1 секунди след победителя остана Яков Фак (Хърватия), който за първи път в кариерата си се качи на подиума.

Както е известно в индивидуалния старт на 20 километра за всеки грешен изстрел към временно на състезателите се добавя по една наказателна минута.

С успеха Бьорндален подобри рекорда от 86 победи за Световната купа в ски спорта на легендарния алпиец Ингермар Стенмарк (Швеция).

Норвежецът вече има общо 87 успеха - 86 в стартовете от по биатлон и една в ски-бягането. Освен това той е спечелил 13 световни титли и 5 златни медала от зимни олимпийски игри.

През миналата седмица Бьорндален взе четвърта си световна титла в спринта в биатлона, а в последствие с победата си в преследването той подобри рекорда на Франк Лук (Германия) и на Александър Тихонов (Русия) от по 11 световни титли.

Водачът в генералното класиране за Световната купа след 17 от 26 старта Томаш Сикора (Полша) остана девети днес с четири грешки на 44,9 секунди зад победителя.

Сикора запази първото си място с 658 точки, но Бьорндален се доближи само на 28 точки зад него.

На трето място с 573 точки излезе Максим Чудов от Русия, който остана десети на 49,2 секунди след две грешки при стрелбата.

Норвежецът Емил Хегле Свендсен не успя да защити титлата си на 20 километра, след като пропусна старта заради заболяване. Така той падна на четвърто място в генералното класиране с 570 точки.

Най-добре от българите се представи Владимир Илиев. Той допусна само две грешки и то при първата си стрелба и с пасив от 3:19,0 минути след Бьорндален финишира 32-и. Това е най-доброто представяне на български биатлонист през сезона. Така Илиев взе първи точки за Световната купа в кампанията.

Красимир Анев с три грешки финишира 36-и с изоставане от 3:45,0 минути и добави още 5 точки към актива си.

В генералното класиране Анев е 88-и с 10 точки, а Илиев е 91-и със спечелените днес 9 точки.

Михаил Клечеров остана 79-и с четири грешки на 7:28,7 минути, а Мартин Богданов завърши 85-и на 8:15,4 минути със седем пропуска при стрелбата.