Норвежецът Оле Ейнар Бьорндален спечели спринта на 10 километра за мъже в словенския зимен център Поклюка, старт от третия кръг за Световната купа по биатлон.

Бьорндален направи една грешка в стрелбата и завъртя една наказателна обиколка, но финишира пръв за 23:44.4 минути. По този начин знаменитият норвежец записа трети успех за сезона и общо 77-ма победа в кариерата си.

Втори на 4.9 секунди и също една грешка на огневия рубеж се нареди Дмитри Ярошенко от Русия, а трети на 11.8 секунди без грешка в стрелбата се класира Матиас Ниелсон от Швеция.

Бьорндален води в класирането за Световната купа след 7 от общо 26 старта с 255 точки, втори е Ярошенко с 237.

Най-добре от българските биатлонисти се представи Красимир Анев - 47-и. Европейският шампион за младежи порази и десетте мишени, като остана на 2:02.9 минути след победителя Бьорндален. Също безгрешен на рубежа Михаил Клечоров зае 60-то място на 2:29.3 минути, а Виталий Руденчик остана едва 80-и от общо 90 завършили състезатели на 4:08.8 минути с шест грешки.

Междувременно Иван Черезов от Русия получи забрана да не се състезава в рамките на пет дни заради повишено съдържание на хемоглобин в кръвта.

Високото съдържание на хемоглобин в кръвта не е забранено, но е индикация за евентуална употреба на изкуствения кръвен допинг еритропоетин (ЕПО). Той обаче може и да е произведен в по-големи количества от организма, вследствие на тренировки на висока надморска височина.