Норвежецът Йоханес Тингнес Бьо спечели преследването на 12.5 километра за мъже от Световната купа по биатлон в чешкия зимен център Нове Место.

Бьо допусна две грешки в четирите стрелби и финишира пръв за 31:25.1 минути. Така той продължава доминацията си от началото на сезона, записа 16-а победа за сезона и общо 71-а в кариерата си.

Норвежецът изравни рекорда си за индивидуални успехи в рамките на един сезон (16), установен през 2018/2019. В това число влизат и победите на Световното първенство по биатлон в Оберхоф.

"Справих се с вятъра от самото начало. Беше добър ден. Хората тук ни надъхват много по време на бягането, а Световното първенство през 2024 година ще бъде много специално", каза Бьо.

Стартирайки от първа позиция след победата си в спринта в четвъртък, Бьо изпревари по-големия си брат Тарей, който остана на 34.6 секунди с една наказателна обиколка.

Третото място зае Мартин Понсилуома (Швеция) с пет пропуснати мишени и пасив от 1:11.0 минути.

Единственият българин в надпреварата Владимир Илиев се нареди на 28-а позиция. Той започна отлично и не сгреши в първите две стрелби, след което пропусне по две мишени в следващите две и финишира на 3:37.2 минути зад победителя.

В генералното класиране за Световната купа след 16 старта води Йоханес Тингнес Бьо води с 1329 точки, втори е норвежецът Стурла Холм Легрейд с 920, а на трета позиция е Ветле Кристиансен с 682 точки. Владимир Илиев е на 42-а позиция със 70 точки.

По-късно днес е преследването на 10 км за жени с участието на Милена Тодорова./БТА