Българските състезатели по биатлон Антон Синапов и Димитър Герджиков заявиха, че не са постигнали поставените си цели през миналия сезон, а през следващия искат да подобрят най-вече стрелбата си. "Не съм доволен от сезона. Много боледувах и това ми попречи. Имах по-големи очаквания към стартовете. Но в нашия спорт всичко е на открито и много неща зависят от моментните условия. За следващия сезон ще се опитам да подобря стрелбата си от положение прав", каза Синапов на пресконференция. 

"Не изпълних това, което си бях поставил като цел този сезон - да се класирам за преследване. Тази година преминах от възраст юноши при мъже и видях, че Световната купа е много сериозно състезание с много сериозни спортисти. Ще се опитам да стабилизирам стрелбата и да се класирам за преследване през
новия сезон", заяви Димитър Герджиков. 

Друг български национал по биатлон - Иван Златев разкри, че има проблем с хроничен синузит, който взе още не може да преодолее.
"Аз съм доволен, защото успях да се класирам за преследване на Световната купа. Беше доста тежък сезон за мен с много болести и контузии. Затова съм доволен от тези резултати, въпреки че са слаби. Имам хроничен синузит и се опитвам да го лекувам. Здравето е най-важното", добави Златев. 

"Целта ми е да се развивам. Трябва да подобря и бягането и стрелбата. Искам да спечеля точка за Световната купа", каза още Златев.

Старши треньорът на мъжкия национален отбор по биатлон Николай Захаров заяви, че БФБиатлон работи много и им помага с каквото може. "Винаги има нещо, което се случва, но федерацията прави всичко за нас, според възможностите си. Ние не можем да се мерим със сили като Норвегия, Франция, Русия, но се стремим да се подобряваме", каза Захаров.

Надежда Алексиева, секретар на БФБиатлон, заяви, че федерацията и спортистите са един екип и се подкрепят. "Тези момчета заслужават поздравления. Поклон пред това, което Владимир Илиев постигна. Те показаха, че имат потенциал и способности, които да бъдат развити в бъдеще. Логистиката е много трудно нещо, но винаги се намира начин, когато има компромиси. Колкото по-единен е отборът, толкова по-добри резултати се постигат", заяви Алексиева. 

Относно ситуацията с Красимир Анев, който тренира отделно от отбора, Алексиева каза, че той е получил всичко, което е поискал, но "понякога има неща, които не зависят от федерацията". /БТА