Инспекторатът на Министерство на физическото възпитание и спорта извърши извънпланова проверка на дейността на Българска федерация по кънки (БФК) за периода от 01.01.2009 г. до 30.09.2010 г.

През проверявания период до 06.01.2010 г. председател на федерацията е била Албена Денкова, а с решение на Софийски градски съд от 06.01.2010 г. като председател е вписана Мариела Стайкова.

Инспекторатът установи, че БФК получава значително финансово подпомагане от Международния кънки съюз (ISU), което за проверявания период е общо в размер на 1 814 848 лв. На работната група не беше представен вътрешен нормативен акт, който да регламентира целесъобразното разходване на тези финансови средства в интерес на спорта. Липсата на регламент, определящ критериите, реда, условията и отчитането им създава предпоставки за извършване на разходи не по предназначение. Например - разходи на лица, външни на БФК - за телефонни разговори в размер на 2094,51 лв. на името на Евгений Стайков; 229,28 лв. за такси и телефон на името на Йордан Жотев, закупуване от г-жа Мариела Стайкова на компютър - лаптоп SONY, на стойност 3 547,98 лв., мобилен телефон на стойност 239 лв., при наличието на такива във федерацията и други.

В момента в БФК тече вътрешен одит, резултатите от който са изискани от инспектората на МФВС.

За 2009 г. са неусвоени средства в размер на 27 742, 67 лв., които трябва да бъдат възстановени по набирателната сметка на МФВС.

В хода на проверката беше установено, че има нарушения при изготвянето на протоколите от заседанията на Управителния съвет и Общото събрание. Има и разминаване от представените протоколи от Албена Денкова и Мариела Стайкова. Има нарушения на счетоводните документи и документооборота.

От направената проверка се налага изводът, че системно УС на БФК не спазва разпоредбите на Устава на БФК, регламентиращи реда на провеждане на заседания на УС, вземане на решения от УС, както и изискването за подписването на протоколите от присъстващите членове на УС. Утвърдена е практика за подписване на присъствен лист от всеки член на УС на БФК след проведено заседание, но протоколите и решенията не се подписват от същите. В тази връзка следва да се отбележи, че решения, които не са подписани от лицата, чиято воля обективират, не пораждат правни действия.

На нито едно от заседанията на Общото събрание за периода на проверката не е направен финансов отчет на предходната година и не е приет бюджет за следващата.

При започване на проверката г-жа Мариела Стайкова направи собственоръчно отбелязване пред работната група срещу три клуба за “отпаднало членство поради неплатен членски внос” върху списъка с общо 14-те члена на федерацията. При проверка в протоколите от проведените заседания на Общото събрание не бяха открити решения, потвърждаващи направеното отбелязване, каквото е изискването в Устава на БФК. Нещо повече, в предоставените документи не се съдържат данни за предприети действия за вписване на такива промени в Националния регистър на лицензираните спортни организации и на членуващите в тях спортни клубове.

През 2009 г. и до 01.09.2010 г. не са били сключвани договори за наем на лед за осъществяване на подготовка на състезателите в страната, а заплащането за проведените тренировки е извършвано въз основа на фактури.

Едва на 08.02.2011г., когато председател на УС на БФК е г-жа Татяна Йорданова, е подписано споразумение между СК “Кънки и хокей на лед – Славия” и БФК, с което се уреждат отношенията във връзка с предоставянето и ползването на ледена пързалка Славия за периода от 15.07.2010 г. до 31.12.2010 г.

На 01.09.2010 г. е сключен Договор №42 между “Академика 2000” ЕАД и БФК, с което се уреждат отношенията във връзка с предоставянето и ползването на ледена пързалка “Зимен дворец” за период от 01.09.2010 г. до 01.09.2011г.

На база на доклада към БФ Кънки са отправени 14 препоръки, които трябва да бъдат изпълнени. В случай, че не бъдат отстранени допуснатите нарушения, ще бъдат предприети съответните действия, съгласно ЗФВС и Наредба Н-1 за условията и реда за финансово подпомагане на спортни дейности.