Спечелилият 3 титли от световното студентско първенство в ски ориентирането Станимир Беломъжев очаква следващите си предизвикателства.

"Ски-ориентирането се развива с много бързи темпове, модерните технологии вече дават възможност то да бъде следено на живо от много хора, което скоро ще доведе до истинска революция в нашия спорт,“ това заяви на пресконференция днес Станимир Беломъжев, спечелил миналия уикенд три титли на първото световно студентско първенство в Тула(Рус). 

"Тези промени със сигурност ще направят още по-интересен и популярен спорта ни и аз вярвам, че е въпрос на време той да получи повече телевизионно внимание и олимпийско признание,“ каза още Станимир.

Пред него сега стои най-важното изпитание за сезона – Европейското първенство. Беломъжев поставя като най-ценни в кариерата си двата сребърни медала от Световното първенство миналата година и призна, че извън спорта му е доста по по-трудно да се „ориентира“, отколкото в състезанията. Станимир вече нямал предпочитана дисциплина и напоследък харесва всички стартове в своя спорт.

Същевременно според Иван Беломъжев, който е треньор и баща на шампиона, големите успехи изискват концентрация само в един спорт и това е причината те да не разпиляват усилия в ски-бягането и биатлона. 

"Имахме много тежко първенство в Русия. Самият факт, че зад Станимир останаха 
представители на Финландия, Швеция, Русия, Естония – велики школи в ски-бягането и ориентирането – само това говори много,“ обяви треньорът, според който не бива постигнатото в този спорт да се омаловажава.

За втора поредна година България има световни титли в студентския спорт. Очевидно напоследък дейността на Асоциацията за университетски спорт (АУС) в България дава резултати,“ заяви доц. Златко Джуров, председател на АУС Академик, като напомни за златото миналата зима на Сани Жекова и Владимир Зографски. 

"Всяка година организираме по 28 отделни национални първенства в различните спортове, освен това зимна и лятна национална универсиади, както и студентски игри в Камчия. Това е огромен обем от работа, който изисква голям организационен ресурс, многоброен екип и съответното финансиране. Ето защо разчитаме държавата чрез Министерството на младежта и спорта да осигури повече внимание и средства за спорта на младите хора и по-специално на студентите, които в момента не спортуват достатъчно,“ каза още Джуров. 
Председателят на АУС обяви, че Националната зимна универсиада тази година ще се състои от 13 до 17 март на Боровец и в нея ще вземат участие над 500 студенти, състезаващи се в шест спорта. Лятната универсиада в Русе обаче е под въпрос и може да не състои, заради свития годишен бюджет на Асоциацията.

"Станимир постигна невероятен успех. Той ще остане завинаги в историята като първият световен студентски шампион в ски-ориентирането“, обяви проф. Атанас Георгиев, президент на Българска федерация по ориентиране. 

"Той е изключителен спортист и аз се надявам институциите да оценят неговите огромни успехи, да получи нужното признание. Благодаря на всички, които помогнаха той да замине и да получи възможност да представи успешно България", каза още той. 

Георгиев също призова държавата за повече внимание към социалните спортове, които според него са пренебрегнати за сметка на останалите.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS