Алексей Гришин спаси честта на Беларус на зимните олимпийски игри във Ванкувър, след като спечели златния медал в ски-свободния стил за мъже. Той записа 248.41 точки (120.58, 127.83) и изпревари само с 1.20 американеца и сребърен медалист Джерет Питърсън, който направи най-сложния скок на цялата олимпиада. Неговият слаб първи опит обаче не му позволи да се бори за златото, информира БТА.

Гришин, който бе бронзов медалист от Торино 2006, успя да спечели първия медал за страната си във Ванкувър, след като неговият сънародник и лидер в класирането за Световната купа Антон Кушнир отпадна изненадващо в квалификациите. Гришин обаче направи два успешни опита и след две гладки приземявания триумфира със златния медал.

Питърсън, известен с прякора "Бързака", спечели невероятните 128.62 точки за изпълнението на трик "ураган", в който състезателят се извърта пет пъти в три салта. С този опит за него остана среброто, а бронзът отиде при китаеца Чжунцин Лю, който записа 242.53. Скокът на Лю заслужи поне един медал за Китай, след като други двама негови сънародници също попаднаха в топ 10.