Бащата на грузинския състезател в шейните, който в петък намери смъртта си на улея в Уистлър, сподели, че според него не бива да има толкова бързи трасета.

Нодар Кумариташвили почина няколко часа преди откриването на Игрите във Ванкувър, след като изгуби контрол върху шейната и се вряза в бетонна стена в края на улея, след като вече бе достигнал скорост от 145 км/ч. След направеното разследване за трагичния случай, стана ясно, че състезателят е починал, заради лична грешка. „Не знам нищо за това как се е случило. И не знам каква е причината – конструкцията на трасето или грешка на Нодар. Но съм сигурен, че в състезанията при шейните не трябва да има такива скорости”, сподели бащата Давид Кумариташвили.

По думите на 46-годишния грузинец, който също се е занимавал със спускане с шейни, неговият син цял живот е искал да бъде спортист и е мечтал да се състезава на Игрите във Ванкувър.

„Той мечтаеше да участва на Олимпиадата, така очакваше тези Игри. Никога преди не го бях виждал толкова въодушевен, както преди заминаването за Ванкувър”, добави бащата, който уточни, че е разбрал, че има видео на инцидента, но самият той не го е гледал.

„Не искам да виждам какво се е случило. Имам слабо сърце, не искам да го преживявам отново. Нашите сърца са разбити, той беше толкова млад – целият живот бе пред него”, добави Давид Кумариташвили.

Бащата на загиналия грузински състезател заяви още, че в телефонен разговор от Ванкувър преди фаталната тренировка неговият син му е казал, че улеят е доста опасен.