Водещият български зимен курорт Банско подготвя уникално трасе за първите в страната ни стартове за Световната купа по сноуборд, пишат от Пресслужбата на родната федерация по ски.

От 3 до 5 февруари под "Тодорка" ще дойдат най-добрите 200 състезатели в света в паралелните дисциплини и сноубордкроса.

Именно заради последните на Бъндеришка поляна продължава изграждането на уникалното трасе. То е разположено на писта 9А и на него ще се проведе на 4 февруари спринткроса, в който ще участва и Сани Жекова.

За изграждането на профила на трасето по стандартите на ФИС домакините от "Юлен" и екипите на БФСки са осигурили хиляди тонове сняг. Дизайнер на трасето за спринткрос е Андерс Форсел (Швейцария). Ръчното моделиране е поверено на Ян Хурка (Чех), а директор от страна на ФИС е Алберто Скиавон (Ит).

Скоковете които ще трябва да преминат състезателите по време на квалификацията на 2 февруари и на финалите на 4-и достигат до 40 м. Трасето за двата паралелния гигантски слалома е готово. То се намира в долната част на писта "Томба". Изграждането на трибуната е в ход, както и на всички съоръжение във финална зона.

Президентът на БФСки Цеко Минев и заместника му Георги Бобев лично инспектираха кък върви подготовката за Световната купа. Първите състезатели ще пристигнат на 30 януари.

По решение на организаторите от БФСки и "Юлен" входът за трибуната и местата около финална зона ще е свободен.