Първите писти в ски зона Банско ще бъдат пуснати до края на седмицата обяви Иван Обрейков, маркетинг директор на концесионера "Юлен".

"За съжаление дъждът ни наруши стратегията по подготовката за началото на сезона. От два дни обаче има добри температури в ски зоната и оръдията вече работят. Очакваме до няколко дни да падне и естествен сняг и до 10-11 декември вече да отворим част от пистите с по-евтини карти."

"В горната част на планината има натрупал около 60 см сняг, но тъй като пистите се подготвят логистично, започваме отдолу нагоре. Интересът на туристи от цял свят към старта на сезона е много голям. С други думи хората, които обичат Банско пак ще са тук", допълни Обрейков.

Новост за ски зоната е поставянето на две екологични станции за зареждане на електроавтомобили. Те са базиране до паркинга на начална станция на кабинката. На тях могат едновременно да зареждат 4 коли.

Новост за курорта е и сътрудничеството с организационния комитет на Олимпиадата в Пекин 2022. Преди месец Банско бе посетен от заместник кмета на китайската столица.

"Тъй като сме се доказали като много добър организатор на стартове за Световната купа, от Пекин ни избраха нас за да подготвяме техния персонал, който ще работи по олимпийските игри през 2022 година. В тази връзка още от януари в Банско идва китайски екип, който ще бъде обучаван как се подготвя Световна купа по сноуборд", каза Обрейков.

Отличната работа в ски центъра донесе преди месец на курорта и петата поредна награда за ски курорт номер 1 в България от световните ски награди в Кицбюел. Тази година по интернет са гласували над 1,6 млн. души от цял свят.

Официалното откриване на ски сезона в Банско е насрочено за 16 декември. През деня един щастливец може да спечели чисто нов автомобил "Ауди" в поредното издание на играта "Ловци на съкровища", Михаела Филева ще изнесе концерт за феновете, водещ на шоуто ще бъде Део.

Поредната голяма звезда, която идва в курорта, е спускач номер 1 на Италия за всички времена Кристиан Гедина. Той и петкратният носител на Световната купа Марк Жирардели ще имат свои отбори, които ще се състезават във "Влез в отбора на шампиона".

40 късметлии ще могат да попълнят тимовете на звездите. Регистрацията вече върви на сайта на курорта, а и в деня на откриването също ще може да се записват. Новата игра "Открий златото в лифта" пък ще зарадва 250 човека със златни монети и други атрактивни награди. Тържественото откриване ще бъде в 18,00 часа на площада в Банско с официалните гости Гедина и Жирардели. После ще има концерт на Анелия и тържествена заря. /БТА