Домакините на предстоящите на 27 и 28 февруари и на 1 март стартове за Световната купа по ски-алпийски дисциплини за жени в Банско работят денонощно, за да бъде всичко наред за състезанията.

Това съобщи за БТА Иван Обрейков - мениджър на ски-центъра в Пирин планина от дружество „Юлен”. И през почивните дни над 200 служители на фирмата-концесионер на ски-зоната, на Българската федерация по ски и десетки доброволци подготвяха трасетата за стартовете в спусканията и супергигантския слалом на женския алпийски ски елит.

„Техниката и хората трябваше да изхвърлят встрани от трасетата падналия нов сняг, за да се стигне до твърдата основа на пистовото трасе, създадена преди това с многодневни усилия. Направеното даде основание на представителя на Световната ски федерация Маркус Майер вчера да заяви, че Световна купа по ски в Банско ще има”, каза Обрейков.

Днес работата по трасетата приключва, добави той. Пистите, на които ще мерят сили най-добрите алпийки в света в петък, събота и неделя, са затворени.

Във вторник се очаква да пристигнат състезателките в Банско заедно с целия бял керван. Сряда и четвъртък, 25 и 26 февруари, са предвидени за официални тренировъчни спускания.

В момента, както може да се види и на официалния сайт на скицентъра Банско, времето в района на „Бъндеришка поляна”, „Шилигарника”, „Тодорка” и „Платото”, е ясно и слънчево, но студено, с температури около минус 9 градуса по Целзий. Снежната покривка е между 215 и 225 см.

Забранени за пързаляне са пистите „Тодорка” и „Томба”, а са затворени пистите „Стражите” и „Църна могила”. Всички останали 12 писти са отворени. Работят и всички лифтови съоръжения в курорта с изключение на влека-паничка на „Платото 1”.