Австрийката Михаела Кирхгасер спечели първа победа в кариерата си в слалом за Световната купа по ски-алпийски дисциплини, след като триумфира в словенския курорт Кранска Гора.

26-годишната Кирхгасер най-бърза и в двата манша (52.94 и 54.31 секунди) и с общо време 1:47.25 минута не даде шансове на конкурентките си.

Така австрийката записа едва втори успех за Световната купа след дебютната си победа в гигантския слалом в Сиера Невада (Испания) от края на февруари 2007 година.

На второ място с изоставане от 65 стотни от секундата остана финландката Таня Путиайнен. Тя беше трета след първия манш с време 53.21 секунди, но успя да се изкачи с една позиция след стабилно второ спускане за 54.69 секунди.

Чехкинята Вероника Зузулова, която беше втора след първия манш, в крайна сметка завърши на трета позиция на 1.34 секунда след Кирхгасер и записа 11-о класиране на подиума в дисциплината слалом в кариерата си.

Четвърта се нареди местната любимка Тина Мазе на 1.66 секунда, а с отлично второ спускане световната вицешампионка Катрин Цетел (Австрия) се изкачи от 17-о на пето място, след като завърши с пасив от 2.28 секунди.

Водачката за Световната купа Линдзи Вон (САЩ) се класира седма на 2.89 секунди зад Кирхгасер.

Миналогодишната носителка на големия Кристален глобус Мария Рийш от Германия отпадна в първия манш.

В генералното класиране Вон събра 970 точки и убедително води. Втора е Мазе с 688 точки, а трета е Марлийз Шилд (Австрия) с 548 точки.

Шилд, която спечели първите пет слалома за сезона, днес отпадна в първия манш. Тя обаче остана на върха на подреждането за малката Световна купа в дисциплината с 500 точки, пред Мазе с 337 точки и Кирхгасер с 305 точки.