Австрийката Никол Шмидхофер спечели първото спускане за сезона от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за жени в канадския зимен център Лейк Луис. 29-годишната Шмидхофер финишира за 1:48.13 минута и записа първа победа в кариерата си.

Преди този старт най-доброто класиране на австрийката за Световната купа беше второто място в супергигантския слалом в Италия на 20 януари 2013 година. Шмидхофер е световна шампионка в супергигантския слалом от 2017 година. Втора на 15 стотни от секундата остана Мишел Гизин от Швейцария, която беше с първи стартов номер.

Германката Кира Вейдъл се нареди трета с изоставане от 50 стотни. Звездата на алпийските ски Линдзи Вон (САЩ) пропусна състезанието заради контузия на коляното, но заяви, че планира да участва в стартовете в Лейк Луис през 2019 година.

Двукратната носителка на Световната купа Микаела Шифрин (САЩ) остана девета с 1:49.36 минути.

Словенката Илка Щухец се завърна на пистата след продължително лечение на контузия и се класира шеста с 1:49.07.

В генералното класиране за Световната купа начело е Микаела Шифрин с 339 точки, следвана от Петра Влъхова (Чехия) със 196, Федерика Бриньоне (Италия) със 186 точки и други. В събота в Лейк Луис предстои още едно спускане за жени./БТА