Австрия защити титлата си от Торино 2006 в северната комбинация-отборно. Така австрийците изпревариха отборите на САЩ, които се наредиха втори и Германия с бронзовия медал във Ванкувър.

Така австрийците в състав Бернхард Грубер, Давид Крайнер, Феликс Готвалд и Марио Щерех спечелиха с общо време 49 минути, 31.6 секунди, пред САЩ на 5.2 секунди и Германия на 19.5 секунди.

Отличното представяне на Марио Щехер в последния пост на ски-бягането се оказа решаващо за златото на Австрия. Бил Демонг от отбора на САЩ водеше в бягането няколкостотин метра преди края на състезаниет, но Щехер показа характер и спечели с 5.2 секунди пред американеца.

Австрия влезе бягането на 4 по 5 км щафета от 3-ата позиция в ски-скока, на 34 секунди от намиращия се на 2-о място американски отбор. Но австрийците набързо показаха, че те са нация с традиции в този спорт и човек по-човек скъсяваха дистанцията до 1-ото място преди края на третия пост, който беше поверен на ветерана Феликс Готвалд, който взе аванс пред Джони Спилейн.

„Ние се надявахме много, че ще се преборим за медал. В един момент бяхме близо и до златото, но все пак този резултат също е удовлетворителен”, заяви Спилейн пред журналистите.

Той припомни, че Готвалд е индивидуален шампион в северната комбинация от 2006 година, а Щехер също е част от стария австрийски отбор, който спечели златото в Италия преди четири години.

Финландците претърпяха най-сериозно разочарование днес, след като в крайна сметка останаха чак на 7-о място. Именно те бяха лидери в класирането след скоковете с аванс от 2 секунди пред отбора на САЩ. Световният шампион - отборът на Япония, остана на 6-а позиция.