Германецът Арнд Пайфер спечели първия масов старт на 15 км за сезона от Световната купа по биатлон в Хохфилцен (Австрия).

33-годишният Пафер, който е олимпийски шампион в спринта от Пьонча 2018, измина трасето за 35:53.3 минути и не допусна грешка в четирите стрелби. Така той записа първа победа за сезона и общо 11-и индивидуален успех в кариерата си.

Втори на 1.3 секунда с една грешка остана Мартин Понсилуома (Швеция) с една пропусната мишена, а трети се нареди Тарей Бьо (Норвегия) също с един пропуск в стрелбата и на 9.3 секунди след победителя.

Понсилуома, Пайфер и Емилиен Жаклен (Франция) излязоха на първите три места след последната стрелба в рамките на 3.3 секунди, но германецът успех да изпревари Понсилуома в последните метри след силен финален спринт и да спечели надпреварата.

Норвежецът Стурла Холм Лейрейд водеше до четвъртата стрелба, в която допусна една грешка и остана шести на 25.0 секунди.
Носителят на Кристалния глобус за последните два сезона Йоханес Тингес Бьо (Норвегия) допусна две грешки в последната си стрелба и общо с три пропусна финишира на седма позиция с пасив от 25.9 секунди.

Състезанието премина без българско участие.

В класирането за Световната купа след девет старта продължава да води Йоханес Тингес Бьо с 428 точки, пред Стурла Холм Легрейд с 373 точки, Себастиан Самюелсон (Швеция) с 344 точки и други. Владимир Илиев е 59-и с 12 точки, а Димитър Герджиков - 68-и с 2 точки. По-късно днес предстои масовият старт на 10 км за жени.