Руснакът Антон Шипулин спечели преследването на 12,5 километра в норвежката столица Осло, предпоследен старт за сезона от Световната купа по биатлон.

С успеха Шипулин си гарантира второто място в крайното класиране за Голямата световна купа, както и това за Малката в преследването. Първи и в двете класирания е французинът Мартен Фуркад, който завърши на втора позиция в днешния старт.

Шипулин направи само една грешка при четирите си посещения за стрелба и завърши за 32:11.9 минути, като изпревари само с 5,7 секунди втория Фуркад. Французинът направи решителен пропуск при последната си стрелба и с общо два трябваше да се бори до последния километър с представителя на домакините Йоханес-Тингес Бьо.

Норвежецът, който стартира от първа позиция, също като Фуркад направи грешки на първа и четвърта стрелба, което му коства по-предно място в днешния старт. Бьо изостана на 21.6 секунди от победителя в днешния старт.

От българите най-напред е Красимир Анев, който направи 3 грешки и завърши на 22-ро място на 2:26.2 минути от Шипулин.

Владимир Илиев остана на 29-о място на 2:36.5 минути с две грешки, Антон Синапов е 41-ви на 3:45.7 минути с 3 пропуска, а Димитър Герджиков не стартира в днешната надпревара.

Утре е последният старт за сезона - 15 километра масов старт, като това е единствената индивидуална дисциплина, в която Мартен Фуркад може и да не спечели Малката световна купа. Французинът има 188 точки, а водач с 210 е германецът Зимон Шемп. /БТА