Австриецът Андреас Кофлер спечели 58-о издание на престижния турнир по ски-скок "Четирите шанци".

В последния старт от веригата в Бишофсхофен Кофлер остана пети, но това бе достатъчно да заеме първото място в крайното класиране на Четирите шанци".

Триумфът за австрийците бе пълен, след като последното състезание от турнира в Бишофсхофен бе спечелено от Томас Моргенщерн.

Моргенщерн регистрира скокове от 133 и 136 метра, което му донесе 264,7 точки и първа победа за Световната купа от близо две години.

Втори в Бишофсхофен остана финландецът Яне Ахонен с 264 точки (134/133,5 метра), а трети е Симон Аман (Швейцария) с 261,5 точки (136/131,5 метра).

Така в крайното класиране от веригата 25-годишният Андреас Кофлер събра най-добър резултат, следван от петкратният победител във веригата Яне Ахонен и шампионът от миналата година Волфганг Лойцъл (Австрия).

Кофлер заслужи крайния успех с победа в първото състезание в Оберстдорф, две четвърти места в Гармиш-Партенкирхен и Инсбрук и сега пета позиция в Бишофсхофен.

Това е 11-и успех за Австрия в 58-издания на "Четирите шанци".

Фаворитът Грегор Шлиренцауер (Австрия) завърши едва шести в Бишофсхофен и остана четвърти в крайното подреждане на турнира. Това му коства и лидерската позиция в генералното класиране за Световната купа, която отстъпи на Симон Аман.

Аман поведе за Световната купа след 10 старта с 669 точки, Шлиренцауер е втори с 651, а трети е Андреас Кофлер с 521 точки.