Представителите на САЩ Медисън Чок и Ивън Бейтс поведоха след кратката програма при танцовите двойки на световното първенство по фигурно пързаляне, което започна днес в Шанхай (Китай). Чок и Бейтс ще се опитат да станат втората американска двойка, която печели световната титла. За последно това направиха Мерил Дейвис и Чарли Уайт през 2011 и 2013 година. Те са и олимпийски шампиони от Сочи'2014, но след игрите през миналата година не се състезават. Първенците на САЩ Чок и Бейтс получиха за своя кратък танц оценка от 74.47 точки. 

Втори до момента са световните вицешампиони за миналата година Кейтлийн Уивър и Андрю Поже от Канада със 72.68 точки. Канадците са сочени за фаворити, тъй като спечелиха пет титли този сезон, включително финалите на Гран При и "Четирите континента". Защитаващите титлата си Анна Капелини и Лука Ланоте от Италия получиха трета оценка от 72.39 точки. 

Европейските шампиони Габриела Пападакис и Гийом Сизерон от Франция са на четвърта позиция след първото изпълнение със 71.94 точки. 

В топ 6 са още Елена Илиных и Руслан Жиганшин (Русия) с 69.46 точки и Мая Шибутани и Алекс Шибутани (САЩ) с 69.32 точки. 

В надпреварата при танцовите двойки участваха 29 дуета, но само първите 20 се класират за волната програма. По-късно днес е кратката програма при спортните двойки. /БТА