Американецът Нейтън Чън спечели титлата при мъжете на световното първенство по фигурно пързаляне в италианския град Милано.

18-годишният Чън единствен от фаворитите изпълни перфектна в техническо отношение волна програма и завоюва за първи път в кариерата си световната титла.

За американецът това е силен сезон, тъй като той спечели финала на Гран При в Нагоя и бронзов медал в отборната надпревара на олимпийските игри в Пьончан 2018 година. В индивидуалното състезание Чън завърши на пето място.

Нейтън Чън изпълни шест четворни скока във волната си програма, за която получи оценка от 219.46 точки, от които 127.62 точки за технически елементи. Той триумфира със сбор от 321.40 точки и победи с близо 48 точки разлика Шома Уно (Япония), който остана втори с 273.77 точки.

Олимпийският и световен вицешампион Шома Уно доста щастливо стигна до второто място на шампиона на планетата за втора поредна година. Той падна три пъти по време на волната си програма и едва в края на композицията показа истинските си качества. Той беше пети след кратката програма и получи втора оценка за волната, за да вземе среброто.

Представителят на Русия Михаил Коляда спечели бронзовото отличие, въпреки че падна два пъти по време на изпълнението си. Той завърши със сбор от 272.32 точки, след като беше втори в кратката и четвърти във волната програма.

Коляда донесе втори медал за Русия от световно първенство при мъжете за последните 14 години след бронза на Артур Гачински през 2011-а.

Двукратният олимпийски шампион Юдзуру Ханю (Япония) не защитава титлата си поради контузия.

В топ 6 са още Алексей Биченко (Израел) с 258.28 точки, Кадзуки Томоно (Япония) с 256.11 точки и Денис Василиевс (Латвия) с 254.86 точки.

Японецът беше 11-и след кратката програма, но получи трета оценка за волната и завърши пети в класирането.

Огромен провал претърпя двукратният световен бронзов медалист Боян Цзин (Китай). Той получи цели 9.0 наказателни точки за волната си програма. Така четвърти след кратката програма той остана с 23-а оценка за волната и се едва нареди 19-и в класирането с 223.41 точки.

По-късно днес е волната програма при танцовите двойки, а утре първенството в Милано завършва с галаспектакъла на призьорите./БТА