Легендата в алпийските ски Марсел Хиршер днес официално оповести оттеглянето си от спорта. 30-годишният състезател стори това, след като в началото на годината завоюва своя 8-и голям Кристален глобус.

От известно време австриецът флиртуваше с идеята за отказването, като по-рано през лятото вече отмени една заявена пресконференция. Все пак вечерта на 4 септември 2019 година влезе в историята, след като скиорът заяви, че няма да започне традиционните подготвителни занимания.

„Днес е денят, в който слагам край на своята активна кариера”, заяви Хиршер на брифинг в Залцбург, на който донесе своите 8 Кристални глобуса. „Това вече не е голяма изненада. През последните 2 седмици имаше доста турбуленция, но го чувствам много ясно, а причините за това решение са доста на брой… В момента съм на върха.”

„Моето тяло вече е уморено след 12 години. Това беше много решаващ аргумент. Факт е, че имах идеята да си тръгна като шампион. Винаги съм искала да се оттегля в миг, в който осъзнавам, че все още мога да печеля състезания. Дори през 2013 година усещах, че е добър миг да спра. Нещата трудно можеха да станат по-добри, но аз все пак продължих”, добави той.

Хиршер доминираше за Световната купа от 2012 до 2019 година включително, като 8-те му отличия са повече, отколкото който и да е друг шампион през годините е успявал да завоюва. Наред с тях австриецът може да се похвали с по 6 малки Кристални глобуса в дисциплините слалом и гигантски слалом. Той приключва кариерата си 67 победи за Световната купа, като само Ингемар Стенмарк (86) и Линдзи Вон (82) имат повече от него. Хиршер, освен всичко останало, има 7 златни медала от Световни първенства и два от Олимпийски игри.