Ню Йорк Рейнджърс спечели с 2:1 градското дерби с Айлендърс от редовния сезон на НХЛ. С основен принос за успеха бе изигралият пореден мач за тима Александър Георгиев. Роденият в Русе вратар спаси 24 изстрела, сред които бе и фамозно спасяване в последните секунди на двубоя.

Рейнджърс бе в серия от 5 поредни загуби, а освен това до момента нямаше нито една победа в "Барклис Център" в Бруклин откакто съперникът играе там.

Това обаче се промени, след като Матс Зукарело отклони изстрел на Тони ДеАнджело за 2:1.

Преди това Антони Бовилие откри за Айлендерс 8:40 минути след началото на втората част. Той бе на близката греда и се възползва от пас на Джош Бейли, за да преодолее Георгиев. Това обаче бе единственият момент, в който израсналият в Русия вратар бе преодолян.

Александър Георгиев

източник: Gulliver/GettyImages

Филип Ситил изравни още във втората част с първия си гол в 10 мача.

Звездният момент на Георгиев дойде при оставащи 14 секунди, когато с изключителен рефлекс успя да реагира отклонена була от капитана на съперника Андерс Лий.

"Това щеше да ни съкруши по много начини", сподели след мача треньорът на Рейнджърс Дейвид Куин. "Георгиев стоеше високо тази вечер. Ако ще печелиш хокейни мачове, се нуждаеш от големи спасявания."

Александър Георгиев

източник: Gulliver/GettyImages

В останалите мачове:
Ню Джърси - Филаделфия 3:2
Бъфало - Тампа Бей 3:5
Монреал- Колорадо 3:0
Торонто - Бостън 2:3
Вашингтон - Кълъмбъс 1:2 след продължение
Минесота - Детройт 2:5
Чикаго - Вегас 3:4 след продължение
Далас - Сейнт Люис 1:3
Едмънтън - Аризона 2:3
Сан Хосе - Отава 4:1

Лос Анджелис - Питсбърг 5:2