Носителят на Големия кристален глобус за 2020 година Александър Аамод Килде (Норвегия) спечели спускането за мъже от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в швейцарския зимен център Венген.

Килде постигна време 1:42.42 минута на легендарната писта "Лауберхорн" и записа пета победа за сезона и 11-а в кариерата си.

"Опитах се да дам всичко в началото. Беше наистина страхотно да карам тук. Винаги е цел да победиш във Венген", каза Килде.

Втори на 19 стотни от секундата остана лидерът в генералното класиране за сезона Марко Одермат (Швейцария), който вчера спечели супергигантския слалом във Венген. Бронзовият медалист от зимните игри в Пьончан 2018 и от последното световно първенство Беат Фойц от Швейцария завърши трети на 30 стотни.

"Лауберхорн" е известна с това, че е домакин на най-дългите състезания по спускане на сезона - 4.5 км.

Австриецът Матиас Майер, който е олимпийски шампион в тази дисциплина от Сочи 2014, завърши седми. Световният шампион в спускането от Кортина Д'Ампецо 2021 Винсент Кирхмайер от Австрия се нареди 12-и.

Кирхмайер получи разрешение да участва в надпреварата с решение на журито, въпреки че не участва в тренировките, след като беше освободен късно от карантина от КОВИД-19.

"Взехме това решение, защото Крихмайер е световен шампион и победител тук. Бихме взели това решение за всеки скиор, защото живеем в много сложни времена на пандемия", каза рейс директорът на Международната федерация по ски Маркус Валднер.

Швейцарецът Карло Янка, който след утрешното второ спускане ще прекрати кариерата си, се нареди на 11-о място.

В генералното класирането за Световната купа води Марко Одермат с 1025 точки, пред Александър Аамод Килде (Норвегия) с 649 и Матиас Майер (Австрия) с 547 точки.

В подреждането за малкия кристален глобус в дисциплината начело излезе Килде с 269 точки, следван от Майер с 257 и Доминик Парис (Италия) с 256 точки.