От ски зона Банско съобщиха, че 3-кратният олимпийски и 2-кратен световен шампион по ски Алберто Томба ще даде старт на сезона в Банско. Италианският гении ще е ВИП-ът на официалното откриване на 14 декември и знаково ще се спусне по пистата, която носи неговото име.

"Ла Бомба" й стана кръстник през 2003 г., когато за първи път дойде на "Бъндеришка поляна" и подкара сезона.

Сега Томба ще стъпи под Тодорка точно 5 дни преди на 19 декември да навърши 47 г. Впрочем, за него 2013 започна също от Банско - 19 януари той пристигна за 5-ото издание на проекта "Научи се да караш ски" и даде името и лицето си на една от кабинките на лифта. Припомняме, че легендата бе в Пирин през 2012 г., когато кацна с хеликоптер за безпрецедентните състезания на мъжете и жените за Световната купа. Томба бе в Банско и година по-рано за мъжките стартове. Малцина знаят, че сефтето му в България обаче е през 1983 г. за Световната купа в Боровец.

Освен Томба на откриването на сезона се чакат още 4 величия в ските. По традиция тук ще бъде единственият 5-кратен носител на Големия кристален глобус - Марк Жирардели, който вече си е половин банскалия. Компания ще му прави скиор №1 на България за всички времена Петър Попангелов.

Славният французин Люк Лафан, който откри сезона в полите на Пирин преди 3 години, е потвърдил участието си и явно също става част от семейството "Банско". А той е истински феномен в спорта - носител на голямата световна купа за 1997 г. в алпийските ски, но освен това е и победител в най-престижната автомобилна надпревара в света - рали "Дакар", за 2006 г.

Звездният ски тим допълва словенският симпатяга Юре Козир, който прекрати кариерата си през 2006 г. след 15 сезона в Световната купа, 3 победи и общо 20 подиума.

Както и в предишните години, публиката ще има възможност да се пусне в състезанието със ски-легендите "Победи шампионите", а след това ще може да си намери ключовете от чисто нов автомобил в снега в надпреварата "Търсачи на съкровища". /БГНЕС