Най-добрият български алпиец Алберт Попов е убеден, че ще дойде моментът, в който да се качи на почетната стълбичка в старт за Световната купа. 23-годишният софиянец направи силен сезон, в който завърши 23-и в класирането на слалом за Световната купа с 90 спечелени точки.
 
40 от тях той взе с 6-ото си място в Шладминг (Ав), заради което бе избран и за спортист №1 на месец януари в анкетата на Пресклуб „България“. Наградата си Попов получи едва вчера, спечелена в конкуренцията на джудиста Ивайло Иванов и боксьора Тервел Пулев.
 
„Това е голямо признание за мен и за труда, който полагам. Вече имам три сезона, в които съм в „шамарите" в ските. Продължавам да работя усилено и се надявам скоро да стигна до почетната стълбичка. Стига да я има любовта към спорта, всичко се случва. Чувствам се горд, когато има резултати и това ни кара да продължаваме да се трудим", сподели Попов след награждаването.
 
Той сподели, че 10-те дни почивка след края на сезона вече са свършили и е подновил подготовката си за предстоящия сезон, в който гвоздеят на програмата са Зимните олимпийски игри в Пекин.
 
„Не искам да мисля за резултати и цели. Искам само да имам ден и стотните да са на моя страна“, сподели очакванията си за Игрите той.
 
Алберт обяви, че е благодарен, че въпреки пандемията е успял да участва в състезания през целия сезон. „В началото като ни затвориха, станах повече домошар. Харесваше ми, но после ми омръзна. Най-доволна от ситуацията бе приятелката ми, която иначе рядко ме вижда през сезона“, разказа още най-добрият ни алпиец.
 
Той сподели, че, за да стартира, е трябвало да минава на тестове за COVID-19 през 3 дни и това доста го е разфокусирало. 
 
„За момента не съм ваксиниран, не съм и изкарал вируса, макар да имах доста срещи със заразени хора“, сподели още Алберт.
 
Вицепрезидентът на федерацията по ски Георги Бобев пък обясни, че COVID приложението за състезателите ще продължи да е валидно и за следващия сезон.
 
„Беше доста труден сезон заради пандемията, но като цяло се справихме добре. Водещите ни спортисти показаха стабилни резултати. Имаше и резерви при доста от тях. Следващият сезон е много важен, защото е олимпийски. Към днешна дата Игрите са пълна загадка, тъй като не успяха да се проведат дори тестовите състезания в Пекин. Като най-голяма зимна федерация ние разчитаме на 9-10 квоти за Игрите", обяви Бобев. 
 
Той допълни, че в олимпийска година е доста трудно да се вземе домакинство на старт за Световната купа и затова България ще проведе състезание от веригата при мъжете през следващия сезон 2022/2023 г.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.