Българският състезател в алпийските ски Алберт Попов призна, че все още се чувства като в сън след впечатляващото си 9-о място в слалома в Кицбюел. 21-годишният софиянец заяви в интервю пред NOVA, че е бил хванат „на къс пас” след втория манш, когато интересът на публиката и фотографите към него е бил неочаквано голям.

Младокът завърши на малко повече от секунда зад победителя Клеман Ноел от (Франция), а при първия си пробег по трасето успя да запише по-добър резултат и от водача в класирането за Световната купа Марсел Хиршер (Австрия).

- Как се чувствате няколко часа след този страхотен успех?
- Още малко като сън, поне аз така се чувствам. Наистина страхотно изживяване на едно от състезанията с най-много публика. За първи път карах тук и пистата явно много ми пасва, трасетата бяха трудни и това също много ми хареса. Теренът беше страхотен, а с моя номер можеше да се постигне много, както и успях. Да наистина, страхотна емоция и още го осъзнавам, преминавам през този процес

- 19 години, откакто българин е в челната десетка – знаехте ли това предварително, може би вече да, това е легендарният Петър Попангелов. Какво е усещането да сте толкова близо до такова постижение?
- Годините не съм ги смятал, но знам, че Пепи е имал страхотни класирания в Кицбюел, със сигурност е страхотно и моето класиране. Но както казвам на всички, тренирам колкото австрийците, колкото германците, така че не е нещо, което не съм очаквал. Разполагам със същите условия и страхотни трасета за тренировка, затова всичките тези резултати, които правят австрийците и германците са напълно постижими.

- Както обикновено в спорта, когато има постижения, светлините на прожекторите се обръщат към Вас и очакванията се вдигат. Очаквате ли това при следващите стартове?
- Без това няма как. Днес, между другото, малко се шашнах на финала, наистина имаше супер много публика, всичките ме хванаха "на къс пас", много интервюта на различни езици, много снимки и автографи – наистина нещо ново за мен, но съм подготвен и знам, че без това не може – те вървят ръка за ръка.

- Кои бяха първите хора, които Ви поздравиха?
- Първите хора... най-първите са хората, които тестват ските и обувките дали са в нормите, малко иронично е. После са хората от фирмата за ските, те винаги чакат на финала и взимат ските и накрая вече фамилията – майка ми и баща ми бяха тук, както и вторият ми баща, също г-н Цеко Минев беше на финала, а после вече... който се сетите.

- Сега колко време има за почивка и какво предстои?
- Два дена, следващият старт е в Шладминг, там отново се очаква страшна еуфория, това също е един от стартовете с много публика. Очаквам и там теренът да е хубав, за да можем да постигнем също добър резултат.