Президентът на БФКънки Албена Денкова е щастлива, че интересът към откритите ледени пързалки в София е огромен и те бяха пълни по време на зимната ваканция.

„Радвам се, когато виждам деца, тийнейджъри и дори възрастни хора да се пързалят за удоволствие. Смятам, че този интерес ще съживи кънки спортовете у нас и тепърва ще изградим традиции,” сподели за Гонг Албена. Според нея все пак би трябвало да се спазват и елементарни изисквания за безопасност, макар че Денкова призна, че не е най-добрия съветник по тази част, защото винаги е обичала рисковите изпълнения. Тя и партньорът й Максим спечелиха на два пъти световната титла при танцовите двойки, благодарение и на сложните дори опасни поддръжки, които винаги са били част от композициите им във волната програма.

„Все пак ръкавиците са задължителни, за да не драскат ръцете. По време на шоуто „Ледена епоха” в Русия ми направи впечатление, че актьорите бяха екипирани с налакътници и наколенки, които определено предпазват при падане. Вместо високата скорост любителите могат да заложат на техника - пресечки, пистолети, лимончета, а защо не и някой друг пирует,” съветва Албена Денкова.

Ледените спортове колкото атрактивни, могат да бъдат и опасни. Прорезните рани са нещо обичайно при професионалистите, но за любителите все пак е важно удоволствието, така, че бъдете внимателни! Карайте предпазливо, добре екипирани, за да не стане от играчка-плачка.