Президентът на БФКънки Албена Денкова все още не е решила окончателно дали ще остане на поста или ще напусне след края на Световното по фигурно пързаляне за юноши и девойки идната седмица.

„Концентрирала съм се изцяло върху Световното, ще решавам след това. Първо трябва да се свърша работата.” - коментира пред Гонг Албена. Според нейни близки малко вероятно е тя да остане в кънки централа ни, защото по-голямата част от годината е в Москва и е трудно оттам да следи отчетите във федерацията. Факт е, че тя е признат авторитет в ИСУ и би могло да се обсъди вариант за почетен председател с цел авторитетът й да се използва в международните среди.

Двукратната световна шампионка при танците сподели още, че партньорът й в живота и на леда- Максим Стависки вече успешно се развива и като треньор в екипа на Александър Жулин, но неговата двойка е била спряна за Световното в София.

„И там има подмолни игри, важно е, че на Максим му харесва и смятам, че се справя добре. Аз все още не съм готова да поема отговорност като треньор. Приемаме ангажименти за работа като хореографи, помощници на треньорски екипи, което е добро начало.” - разказва още Денкова за работата в Москва.

Иначе на шампионата в София, България ще бъде представена в три категории - Павел Савинов при юношите, Лора Семова - Димитър Личев при танците и италианката Стефани Пехланер. Момичето от Апенините е с треньор Людмила Младенова, която създаде Иван Динев и дори в ранната кариера на Албена и Макс им помагаше в тренировките.

„Много ще е трудно нашите състезатели да извоюват място във финалите, те ще играят волна програма по правото на домакин, но друго е сам да си извоюваш мястото сред най-добрите.”- казва още Албена.

Дали ледената приказка на България може отново да бъде разказана, зависи до голяма степен от решението на Денкова. Ако тя остане във федерацията, независимо на какъв пост, има шанс с нейни усилия да бъде изграден и реализиран нов талант. Ако ли не - то, години наред ще чакаме птичето пак да кацне на рамото ни. Тъжен ще бъде този край за една сбъдната мечта!