Двукратната световна шампионка при танците Албена Денкова бе разочарована от двете предпоследни места на Соня Радева и Георги Кенчадзе на Европейското първенство по фигурно пързаляне в Талин. Според нея, слабите резултати сега са следствие на слабата детско-юношеска школа у нас години наред.

Нейната идея като президент на Българската федерация по кънки е била да се инвестират средства в подготовка, лед и кънки за подрастващите.

„Харчат се безумни пари за предпоследно място на европейско, без шанс за финали. Какъв е смисълът?! Тези средства по-удачно е да се инвестират в децата, за да можем за в бъдеще да имаме равностойни състезатели при мъжете и жените. Готова съм да работя и да помагам на българското фигурно пързаляне, ако искат съветите ми.” - споделя от Франция експрезидентът на централата ни.

Албена и Максим сега работят със звездата при мъжете Бриан Жубер, който залага на физическата и техническата подготовка до Игрите във Ванкувър, където е амбициран да се бори за златото с краля на леда Евгени Плюшченко.

„Не приемем оправдания за слабото представяне на нашите в Талин, Соня е опитен състезател и трябваше да играе далеч по-чисто. Георги също не се представи достойно.” – критикува Албена.

Тя и Максим Стависки тренираха в Зимния дворец няколко години, но още при първата си изява като двойка бяха на финал и дори изпреварваха 5-6 двойки. Дуетът бе създаден през 1996 година, а две години по-късно на Зимната олимпиада в Нагано вече бяха 17-ти.

„Настоящето е меко казано незадоволително, но съм оптимист, защото и на двете пързалки в София – Зимния дворец и Славия, виждам много талантливи и амбициозни 10-12-годишни деца.”- казва още Денкова.