Президентът на България Георги Първанов награди с орден “Стара планина” - първа степен световни шампиони по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Стависки.

Треньорите на танцовата ни двойка също бяха наградени от Георги Първанов. Той им връчи почетния знак на президента.

Председателят на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева прие по-рано днес Албена Денкова, Максим Стависки и техните наставници, които ги изведоха до върха в спортната им кариера, съобщи официалният сайт на ДАМС Двамата пристигнаха в София на 9 април по покана на Весела Лечева.

Председателят на ДАМС заяви, че е голяма чест за агенцията и лично за нея да се срещне с най-успешната треньорска двойка.

Лечева благодари за усилията, положени от Линичук и Карпоносов, допринесли за големия успех на нашите фигуристи и сподели искрената си вяра, че наученото от Албена и Максим ще помогне за усъвършенстване на българската школа по фигурно пързаляне. Тя се надява, че и в бъдеще ще можем да разчитаме на опита на руските треньори, извели до върха 9 двойки световни шампиони на леда.

С много топли думи Наталия Линичук благодари за признанието, което са получили в България и отбеляза, че те отдавна обичат тази страна.

“Много е трудно веднъж да се спечели световна титла, но да дублираш успеха си в този динамично развиващ се спорт, където има и голяма доза субективност, е изключително голямо постижение”, изтъкна Линичук.

От своя страна Лечева подчерта, че Албена и Максим са много работоспособни, амбициозни и отговорни и се надява те да се превърнат в пример за подражание на всички последователи и любители на този красив спорт у нас.

В приятелска и сърдечна обстановка Весела Лечева пребори гостите в надпреварата с Великденски яйца и по този начин те почетоха големия християнски празник Възкресение Господне.

След краткия брифинг за журналисти председателят на ДАМС и неговите гости се отправиха към Президентството на Република България, където на специална церемония ще бъдат наградени българските фигуристи и техните треньори.