Двукратните ни световни шампиони по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Ставийски, въпреки пропуснатия сезон, са на пета позиция при танцовите двойки в актуалната ранглиста на ИСУ. Лидери в отсъствието на българския дует са Оксана Домнина и Максим Шабалин от Русия. Общо 134 двойки са включени в класацията, а нашите при всички положения ще останат в 10-ката дори след Световното през март. Това би била благоприятна позиция при евентуално тяхно завръщане на леда идния сезон. Всичко зависи от прокуратурата и фактите около делото на Максим, предизвикал жестоката катастрофа край Ропотамо през лятото.

При мъжете България няма представител в ранглистата, а звездата Евгени Плюшченко е 36-ти, но при нов старт при аматьорите той със сигурност за кратко време ще се върне при лидерите. Номер едно е Стефан Ламбие от Швейцария, пред французина Бриан Жубер и японеца Дайсуке Такахаши.

При жените нашата Христина Василева е 95-та, а ако на предстоящото Европейско първенство в Загреб тя успее да се класира за волна програма, би могла да се изкачи в класацията. Преди това обаче ще трябва да се пребори с конкуренцията на Соня Радева, която е амбицирана за шампионата на Стария континент и в момента е в добра форма. Коя от двете ще замине за Хърватия, ще разберем на републиканското през уикенда.

Междувременно президентът на кънки федерацията ни Албена Денкова обяви, че на Световното за юноши и девойки през февруари в София ще участваме само при танците с една двойка -Ина Демирева-Юрий Куракин, и при девойките пак с една представителка. Според Албена сестра й, заедно с партньора си, имат шанс за 20-та и дори малко по-предно класиране.

„Липсва им опит. Все още се притесняват на състезание,” каза Денкова. Тя сподели, че изискванията на ИСУ към домакините са изключително високи и във федерацията отсега подготвят всеки един детайл по престоя на гостите и участниците в първенството.