Албена Денкова ще получи наградата за феърплей на международната асоциация „Феърплей Мецанате” в Кортона (Италия) на 6-и юли, съобщава държавната телеграфна агенция. Церемонията е под патронажа на президента на Италианската република – Джорджо Наполитано.

Денкова ще участва и на кръгла маса на тема: „Спортът за един мирен свят” с представители от ООН, МОК, СИЗМ, Ватикана, Международния комитет за феърплей, Министрите на Италия на спорта и на външните работи.

Ден по-рано световната шампионка по фигурно пързаляне ще вземе участие в благотворителeн крос, чиито средства ще отидат за възстановяване на фреските от музея „Арецо” и други културни институции.

Наградата на Албена символизира нейните постижения не само в спорта, но и в живота. Тя ще получи златна чиния (70 грама) по дизайн на Арецо, на която е изобразен символа на феърплея.

През 2006-а година наградата получи Папа Бенедикт ХVI, през 2005-а г. кубинската волейболистка Регла Торес, през 2004-а г. атлетът Едуин Мозес, през 2003-а г. кънки бегачът Йохан Олав Кос, през 2002-а г. - Даниел Нигро (пожарникар от събитията от 11 септември), през 2001-а г. - Анита де Франц (член на МОК), 2000-а г - Майкъл Дуън (5-кратен световен шампион по мотоциклетизъм на писта) и Свен Горан Ериксон (футболен треньор).