По личната инициатива на премиера Сергей Станишев Правителството на България предлага на Президента Георги Първанов да издаде указ за награждаване на двукратните световни шампиони по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Стависки с орден "Стара планина", първа степен, за изключителния им принос за развитието на физическото възпитание и спорта.

Албена Денкова е родена на 3 декември 1974 г. Започва кариерата си като гимнастичка, но на 8-годишна възраст преминава към фигурното пързаляне. Неин първи треньор е Иван Иванов, а партньор на леда – Христо Николов. Първото им появяване като двойка на големи и престижни състезания е през 1989 г. Те продължават да са партньори на леда до 1995 г.

Максим Стависки е роден на 16 ноември 1977 г. в Ростов на Дон, Русия. През 1996 г. Максим получава българско гражданство и започва да тренира с Албена. Техен треньор до 2005 г. е Алексей Горшков.

От 1998 г. кариерата на Албена и Максим върви стремглаво нагоре, като участието им през същата година на световно и европейско първенство им носи 19-о място. За първи път са на зимни олимпийски игри през 1998 г. в Нагано, Япония, където се класират на престижното 18-о място.

След световното първенство в Москва през 2005 г. Албена и Максим осъществяват подготовката си в Делауеър, САЩ, при Наталия Линичук и Генадий Карпоносов. Двамата са първите български състезатели, които печелят медал на световно първенство по фигурно пързаляне за България.

На световното първенство в Калгари през 2006 г. танцовата ни двойка стана световен шампион. Това е първият златен медал за България във фигурното пързаляне. Преди броени дни Албена и Максим отново доказаха, че са най-добри в света – спечелиха втория си златен медал на първенството в Япония.