Носителят на големия Кристален глобус Акито Уатабе (Япония) спечели последния старт от сезона в Световната купа по ски-северни дисциплини. 

Уатабе, който вече си беше осигурил първото място в генералното класиране през кампанията, триумфира в състезанието в Шонах (Германия) за 34:48.1 минути.

Така олимпийският вицешампион от Пьончан 2018 записа осма победа за сезона и общо 17-а в кариерата си.

Уатабе беше втори след ски-скоковете от голямата шанца, като потегли на 9 секунди зад лидера Ярл Маркус Рийбер (Норвегия), но още преди петия километър в 15-километротово ски-бягане той застигна скандинавеца. Двамата продължиха заедно почти до края, но в последните няколкостотин метра японецът увеличи темпото и финишира на 5.1 секунди пред Рийбер.

Трети на 48.1 секунди завърши представителят на домакините Фабиан Рийсле, който за 11-и път през сезона завърши на подиума.

Олимпийският първенец от Пьончан Ерик Френцел (Германия) остана едва 13-и с изоставане от 1:42.1 минута. Той беше 18-и след ски-скоковете на повече от две минути зад Уатабе, като успя да съкрати твърде малко от пасива си в ски-бягането.

Уатабе за първи път спечели Световната купа по ски-северни дисциплини, след като събра 1495 точки. Той влезе в топ 3 в 14 от 22-е състезания от сезона.
Втори с 1133 точки завърши Ян Смит от Норвегия, а трети с 1087 точки се нареди Рийсле.

Акито Уатабе си осигури и трофея за най-добър ски-скачач през сезона, а най-добър ски-бегач е Алесандро Питин (Италия), който обаче остана едва 24-и в общото генерално класиране с 234 точки./БТА