Българинът Павел Савинов завърши 37-и в кратката програма на Световното юношеско първенство по фигурно пързаляне в София. Той изпълни чиста програма от двойни скокове и получи оценка от 30.84 точки - 16.94 точки за техническа стойност и 13.90 точки за изпълнение.

Според регламента само първите 24 фигуристи от кратката програма се класират за волната утре вечерта, но Павел Савинов ще участва във финала по право като представител на страната-домакин.

Очаквано след кратката програма поведе защитаващият титлата си американец Адам Рипън. Той направи само една грешка в своето изпълнение, но заслужи малкия златен медал с оценка от 74.30 точки (41.90+32.40).

"Много добре познавам леда в София, тъй като и миналата година станах шампион тук. Не усещах напрежение за това, че трябва да защитавам титлата си. Много съм щастлив, че работя с Брайън Орсър (два пъти олимпийски вицешампион и световен шампион за 1987-ма година). Той много ми помогна в последните няколко месеца, в които работим заедно. Щастлив съм, че работя с Ю-На Ким, която е бронзова медалистка от последните две световни първенства. Хубавото на юношеските световни първенства е, че името не говори много, докато при големите това не е така", каза Рипън, цитиран от БТА.

Втори засега е Михал Брезина (Чехия) с близо пет точки по-малко от Рипън. Чехът, който зае 10-то място на европейското първенство за мъже и жени в Хелзинки (Финландия) тази година, получи 69.55 точки.

"Направих грешка при комбинацията от скокове, но се надявам утре на волната да съм по-концентриран", заяви Брезина.

Трети е друг американец - Къран Ои с 69.40 точки, за когото това е дебют на световно първенство за юноши.

"Дори аз самият съм изненадан от резултата и от класирането", каза Ои. Общо 41 фигуристи участваха при юношите.

В топ 6 са още Артьом Григориев (Русия) с 65.11 точки, Денис Тен (Казахстан) с 64.80 точки и Кевин Рейнолдс (Канада) с 63.81 точки.

Изненадващо слабо изпълнение с много грешки направи вицешампионът на Франция и 10-и в София миналата година Флоран Амодио, който остана едва 19-и.

От 19.00 часа тази вечер световното юношеско първенство продължава с волната програма при спортните двойки, след която ще бъдат излъчени първите шампиони на надпреварата в София.

Утре от 13.00 часа е оригиналният танц при танцовите двойки с участието на Лора Семова и Димитър Личев, а от 18.30 часа е волната програма при юношите, където ще се представи Павел Савинов. Той ще стартира с първи номер във финала утре вечерта.