На зимната Олимпиада в Пьонгчанг през следващия месец ще има едно много любопитно участие в надпреварата по бобслей. Става дума за женския национален отбор на Ямайка, който 30 години по-късно ще повтори историческото първо участие на държавата в надпреварата при мъжете.

През 1988 година в Калгари ямайците направиха своя легендарен дебют, който в последствие бе екранизиран във филм.

Дамите на Ямайка имат и сериозни амбиции за място в топ 10, а те се потвърждават от седмото им място на Световната купа във Винтерберг през декември.

Лидер на отбора ще бъде Джасмин Фенлейтър, която участва в тима на САЩ в Сочи през 2014.

Тя е родена в Щатите, но през 2015-а започна да се състезава за родината на баща си. "Пьонгчанг ще бъде моята втора Зимна Олимпиада, но е специална като първата. Този път имам възможност да представлявам другата ми родина Ямайка и да сътворим история като първия женски отбор, който представя държавата на Зимни Олимпийски игри."

Част от тима е и Кери Ръсел, която има златен медал на 4х100 метра на Световното първенство по лека атлетика през 2013, за която това ще е дебют на Зимна Олимпиада.

"Това е един от най-хубавите моменти в живота ми. Никога не съм мечтала да бъда състезател по бобслей."

Към двете се присъединява и Аудра Сегрий, която също е била спринтьорка.

Любопитен факт е, че настоящият мъжки отбор по бобслей на Ямайка е на 31-о място в олимпийския квалификационен списък, а в надпреварата има 30 места. Това значи, че ако някоя от по-високо ранкираните държави оттегли своя отбор, Ямайка ще получи шанс за седмо участие в надпреварата.

В същото време в понеделник женският отбор на Нигерия обяви, че ще бъде първият африкански състав на Зимна Олимпиада.